Äldreomsorg och budget i fokus under möte med regeringen

SPF Seniorerna har träffat äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall. Det skedde då regeringens pensionärskommitté möttes. Förbundet företräddes av förbundsordförande Eva Eriksson och generalsekreterare Peter Sikström.

  • Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall omringad av SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström och förbundsordförande Eva Eriksson.

Camilla Waltersson Grönvall redogjorde för beredningen av ny socialtjänstlag. Förslaget till ny socialtjänstlag har remitterats till lagrådet och regeringen inväntar nu rådets yttrande. Anna Tenje redogjorde för de delar av den nyss överlämnade budgetpropositionen som berör seniorer.

– Jag uppskattar öppenheten som regeringen visar i sin dialog med oss. Det betyder mycket för att seniorers röster ska höras inför avgörande beslut, som det om en ny socialtjänstlag. Jag uppmanar regeringen att hålla fast i kravet på att socialtjänsten, liksom hälso- och sjukvård i dag, ska vila på vetenskap och beprövad erfarenhet. Det innebär en ambitionshöjning och kommer att betyda mycket för möjligheterna att höja kvaliteten i äldreomsorgen, sa Eva Eriksson efter mötet.

– Den kommande socialtjänstlagen blir en ram för ett förebyggande och tillgänglig socialtjänst. Den kommer ställa stora krav på landets kommuner. Därför är det nödvändigt att regeringen har tät dialog med Sveriges Kommuner och Regioner, och att kommunerna själva förbereder genomförandet, så att seniorer över hela landet erbjuds en värdig äldreomsorg då den nya socialtjänstlagen träder i kraft, framförde Peter Sikström efter mötet.