Samhället måste bli bättre på att förhindra självmord

Den 10 september uppmärksammas den suicidpreventiva dagen världen över. Under 2023 var det 1 617 personer som tog sina liv i Sverige. Män står för 70 procent av alla självmord, och för män ökar självmordsrisken med åldern.

  • Suicidpreventiva dagen infördes av Världshälsoorganisationen 2003 för att synliggöra självmord. I Sverige uppmärksammar många aktörer dagen med olika aktiviteter såsom konferenser, seminarier och ljusmanifestationer.

– Hälso- och sjukvården måste bättre kunna fånga upp äldre som är i riskzonen för självmord. Stöd och hjälp ska sättas in snabbt. Ingen ska se självmord som en utväg i en svår livssituation. Samtal är ett av de viktigaste verktygen för att förhindra självmord, samtidigt är osäkerheten om att prata om psykisk ohälsa fortfarande stor, även inom hälso- och sjukvården, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.

SPF Seniorerna har lämnat sina förslag till den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention som regeringen ska presentera framöver. Vi lyfter behov av hjälp och stöd oavsett kön och ålder samt att särskild uppmärksamhet och åtgärder utvecklas för att förebygga och förhindra självmord bland äldre och den särskilda riskgruppen äldre män.

Bakgrund 

Under 2023 var det 1 617 personer som tog sina liv i Sverige. Många vet inte att män står för 70 procent av alla självmord. För män ökar självmordsrisken med åldern. Flest suicid per 100 000 invånare finns bland män som är 85 år och äldre. 448 (28 %) (eller en tredjedel) av dem var över 65 år och av dem var 320 (71 %) män. En bidragande orsak till att fler män tar sina liv har förklarats vara att män är mindre tränade att prata om känslor och att be om och söka hjälp. Tyvärr finns det mycket som talar för att vården dessutom är sämre på att fånga upp mäns ohälsa och att män söker hjälp senare och i mindre utsträckning.

Det finns många riskfaktorer för självmord. En är att förlora sin partner och hamna i ovälkommen ensamhet. Det kan innebära en ytterligare belastning för män eftersom deras sociala nätverk ofta är glesa.

De flesta som dör i självmord har haft kontakt med hälso- och sjukvården eller socialtjänsten under perioden innan de dog. Omkring 85–90 procent har något psykiatriskt tillstånd, oftast depression, missbruk eller beroendesjukdomar med inslag av ångest. En tredjedel av alla som tar sitt liv har haft en pågående kontakt med den psykiatriska vården, och många fler har haft kontakt med övrig hälso- och sjukvård.

För fakta och mer info: www.ki.se/nasp

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

► SOS Alarm 112
Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.
► Mind Självmordslinjen 90101
Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt. Telefonnummer: 90101. Chatt: chat.mind.se
► Vårdguiden 1177
Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Telefonnummer: 1177 www.1177.se
► Jourhavande medmänniska
Telefonnummer: 08-702 16 80, alla dagar klockan 21–06.