Hög nivå på årets Hjärnkoll

Idag samlades 19 lag från olika delar av landet i Stockholm för att mötas i årets riksfinal av frågesporttävlingen Hjärnkoll. Det var en oerhört jämn och spännande final. Slutligen stod Göteborgsdistriktet som vinnare. Vi tackar alla deltagare och ser fram emot att ses igen nästa år.

  • Som vanligt var det SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström som ställde frågorna, bjöd på intressanta fakta och ett och annat skämt.

Redan första frågan bjöd på allmänbildning. Alla gissade att ordet årsrik, som gärna används av Barbro Westerholm, var relativt modernt. Men så är inte fallet, det har funnits i svenska språket ända sedan 1600-talet.

Därefter följde frågor om allt mellan himmel och jord. Flera visste vilken dag kläderna manglas på fredag i sången Så går vi runt om ett enerissnår och alla hade koll på att invasionen av Ukraina startade 24 februari.

Årets final kan sammanfattas med ett ord – jämn. Det var oerhört jämt mellan lagen och på många frågor hade alla lag antingen rätt eller fel. Efter såväl grundomgång som utslagsomgång fick utslagsfrågor tas till hjälp men till slut var ändå 6 lag i final. Det märktes att här var det mycket kunniga personer som var med. Det tog hela 6 frågor innan det uppstod någon poängskillnad mellan lagen. Efter 16 frågor kunde Göteborgsdistriktet koras till vinnare. Därefter krävdes hela 6 utslagsfrågor innan Örebrodistriktet knep andraplatsen och Värmlandsdistriktet kom på tredje plats.

Vi tackar alla deltagare och ser fram emot att ses igen nästa år.

Vinnare förbundsmästerskapet i Hjärnkoll 2022

Första pris: Göteborgsdistriktet med Anne-Sofi Tylö, Lars Persson och Åke Berg från SPF Seniorerna Linnéstaden.
Andra pris: Örebrodistriktet med Christer Einarsson, Tomas Hagenfors och Ingela Hagenfors från SPF Seniorerna Hallsberg.
Tredje pris: Värmlandsdistriktet med Nils Dåverhög, Inga Ribbing och Ulla-Britt Lange från SPF Seniorerna Bro Kristinehamn.

Samtliga frågor och svar från Hjärnkoll 2022 kommer att publiceras på vår webb inom kort. Du kommer att hitta dokumentet här