Ris och ros till regeringens höstbudget

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson kommenterar höstbudgetens besked kring bland annat skatter, sjukvård, äldreomsorg och bostäder för äldre. Hon lyfter också avsaknaden av viktiga satsningar för äldres hälsa och livskvalitet.

  • – Pensionerna blir svagare än förväntat och det lönar sig inte att ha arbetat för pensionen – skattelättnader löser inte dessa allvarliga problem, säger Eva Eriksson.

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson kommenterar höstbudgeten:

Skatter
– Lika beskattning på lön och pension när skattelättnader genomförs är en rättvisefråga för oss seniorer. Många hushåll har haft det tufft de senaste åren och vi välkomnar skattesänkningar för pensionärer. Men skattelättnader är en kortsiktig åtgärd, och ett olämpligt verktyg för att komma till rätta med grundproblemen i pensionssystemet. Pensionerna blir svagare än förväntat och det lönar sig inte att ha arbetat för pensionen – skattelättnader löser inte dessa allvarliga problem. Vi förväntar oss istället att politikerna agerar långsiktigt och ser över hela pensionssystemet samt tar tag i just dessa grundläggande problem, säger Eva Eriksson. 

Hälso- och sjukvård samt äldreomsorg
– Vi menar att det är oerhört viktigt med ökad medicinsk och annan kompetens och att andelen timanställda i omsorgen minskar. Vi förutsätter att detta viktiga och långsiktiga arbete nu fortsätter i landets kommuner när de tidsbegränsade anslagen nu minskar, understryker Eva Eriksson.

– Det är positivt att medel avsätts för att tillsätta en effektivitetdelegation för hälso- och sjukvården och en särskild regiongranskningsfunktion. För att seniorer i hela landet ska få tillgång till en likvärdig hälso- och sjukvård av hög kvalitet krävs att skattemedel används korrekt och effektivt. Därför är detta stöd viktigt, förklarar Eva Eriksson.
 
– Vi tycker också att det är positivt att regeringen föreslår mer resurser till regionernas arbete för att förebygga självmord och psykisk ohälsa, men här är det viktigt att seniorer också hamnar i fokus. Därutöver välkomnar vi regeringens aviseringar angående tandvårdsreform, starkare anhörigstöd och fast omsorgskontakt på särskilda boenden, säger Eva Eriksson.

Bostäder
– Vi saknar konkreta besked från regeringen angående investeringsstödet avseende särskilda boenden och ordinära bostäder för seniorer. I merparten av landets kommuner råder brist på bostäder, inte minst saknas trygghets- och seniorbostäder. Vi står inför en bostadskris för äldre inom en snar framtid om inte problemen löses. Det är därför av stor vikt att fler tillgängliga och prisvärda bostäder för seniorer byggs, konstaterar Eva Eriksson.

Äldrevaccinationsprogram
– Vi är upprörda över att det i regeringens budget fortfarande saknas medel för ett nationellt vaccinationsprogram för äldre. Det skulle kunna förebygga och minska lidandet för enskilda seniorer samtidigt som resurserna inom vården skulle kunna användas på ett bättre sätt. Det är en investering i förebyggande hälsa som gynnar äldre och samhället i stort, som Sverige nu missar, påpekar Eva Eriksson.