Volontärprojekt: Frivilliga motverkar ofrivillig ensamhet hos äldre

SPF Seniorernas volontärprojekt kan ge stöd både till de föreningar som vill utveckla sin befintliga volontärverksamhet samt till de föreningar som vill starta upp volontärverksamhet. Projektet är treårigt och ska vara färdigt i maj 2027.

  • Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden.

SPF Seniorerna har i många år på alla nivåer och på olika sätt arbetat med både volontärverksamhet och att bryta ofrivillig ensamhet hos äldre. Många föreningar har engagerat sig och erbjuder aktiviteter för målgruppen. Vi vill ta vara på all den erfarenhet och stora kunskap som finns inom organisationen både när det gäller volontärsarbete och verksamhet för personer som lever i ofrivillig ensamhet.

Målsättningen med projektet är att med utgångspunkt i den kunskap som finns inom organisationen testa och etablera en modell för volontärsarbete för att i första hand nå äldre som lever i ofrivillig ensamhet. Vi ska med andra ord inte uppfinna hjulet på nytt – vi ska ta lärdom av det arbete som redan utförs för att bli ännu bättre.

I projektet vill vi:

  • Stärka lokalföreningar och volontärer genom att ta fram en modell för hur en förening kan organisera och strukturera arbetet med volontärer.
  • Ge intresserade föreningar en möjlighet att utvecklas.
  • Ge stöd till föreningar som vill starta upp volontärverksamhet.
  • Tillsammans med Volontärbyrån ta fram en utbildning och en handbok i hur föreningarna kan genomföra ett kvalitativt och säkert volontärsarbete.
  • Erbjuda inspirations- och erfarenhetsträffar.
  • Ge fler möjlighet att bli och utvecklas som volontär. Personer 65+ har massor av kunskap, kompetens och erfarenheter som känns viktigt att ta vara på.
  • Skapa en modell för uppsökande verksamhet för att nå personer som lever i ofrivillig ensamhet.
  • Bygga nätverk med andra organisationer och institutioner som jobbar med volontärsarbete.

För att nå målet och få ett så bra resultat som möjligt är det betydelsefullt med samarbetsorganisationer. Samarbetsorganisationerna är viktiga i processen med att ta fram utbildningar, seminarium, handbok mm. En lika viktig del är att kunna byta erfarenheter och bolla idéer.

I projektet kommer vi att samarbeta med följande organisationer:
Göteborgs Stadsmission                               
Blomsterfonden                                               
Generation Marianne                                    
Volontärbyrån                                       
Studieförbundet Vuxenskolan                   
För mer information om samarbetsorganisationerna, klicka på respektive organisations länk ovan.

AKTUELLT JUST NU

Till föreningar och distrikt: För att kunna genomföra projektet behöver vi nå medlemmar, föreningar och distrikt som genomfört och genomför verksamhet för personer som lever i ofrivillig ensamhet med ideella krafter, samt har erfarenhet av uppsökande verksamt för målgruppen och som är intresserade av att dela med sig av sina erfarenheter. Under september och oktober har vi genomfört tre seminarium, ett i Stockholm, ett i Malmö och ett digitalt. Sammanlagt har över 85 personer deltagit i workshops och delat med sig av sina erfarenheter. Mycket matnyttigt har kommit fram och engagemanget har varit stort och vi har fått med oss mycket värdefulla erfarenheter att ta med in i det fortsatta arbetet med projektet. Stort tack till alla er som delta med er av tankar, kunskaper och erfarenheter!

Klicka här för att ta del av det sammanfattade resultatet från seminarierna

Den 12 november presenteras resultatet och de fortsatta arbetet med projektet på ett webbinarium. Webbinariet är digitalt och pågår mellan kl. 10.00-12.00 med korta bensträckare. Välkommen att anmäla dig! 

Klicka här för att anmäla dig

Frågor om projektet, välkommen att kontakta: 
Helena Olsson, projektledare
Tel: 08-692 32 66
E-post: helena.olsson@spfseniorerna.se

Krister Hörding, projektadministratör
E-post: krister.hording@spfseniorerna.se

Presskontakt: Helena Olsson, kontaktuppgifter se ovan