Kulturhistoriska Vandringar

Välkomna till Kulturhistoriska Vandringar i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Skåneland, med information om kultur, historia och flora & fauna.

Vandringar 2024

Hela programmet för vandringarna 2024 hittar ni genom att scrolla nedåt på sidan.
Promenaderna utgår alltid från Bårslövs Församlingsgård varje helgfri måndag kl. 13.30 undantag de måndagar som SPF Sydöstra har månadsmöte. Vandringarna sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Skåneland. Alla vandringar innehåller information om kultur, historia och flora & fauna.Samåkning med bil från Bårslöv till de olika promenadplatserna. Eget kaffe samt stol att sitta på bör medtagas. Det finns möjlighet att spela kubb för de som önskar.
Om ni tänker köra direkt till något av de olika arrangemangen är det viktigt att ni kollar upp med Lars så att det inte skett någon förändring av programmet. Varmt välkomna!
Ledare:  Lars Roth, 0730-91 07 04,  Sture Norén, 0707-950566 och Bengt Arne Stjernkvist, 070-882 87 411.

 

Vandringar 2024

6 maj     Rååns dalgång
Vi kör tillsammans från Församlingsgården till parkeringen Görarpsmöllan. Kaffe o. kaka hos Dalstugan i Gantofta, betalas med swish, kontant eller kort. Vi vandrar i området mellan Gantofta och Råå som är skyddat som naturreservat och erbjuder besökaren fina möjigheter att njuta av den fina naturen.
20 maj                 Mölledammarna
med information om kvarndammarna.
27 maj Hasslarps dammar
Detta är ett unikt fågelområde.
3 juni Rydebäck
Rydebäck ligger vid kusten en halv mil söder om Helsingborg och har ungefär 6 000 invånare. Bebyggelsen består till största delen av villor.
10 juni Bruces skog (Östra sidan av Långebergavägen)
Här finns en av Helsingborgs rester av de forna vidsträckta enefäladerna. Det finns ek- och bokskog samt våtmarker och nyanlagd betesmark. Den gamla stadsgränsen, kallad Oran, går genom områdets centrala del.

17 juni  Ättekulla Naturreservat. Lassemansvägen.
Infart från Rusthållsgatan snett emot City-Gross. En oslipad diamant som är en pärla för alla. Här har bott människor i tusentals år vilket fynden från stenåldern och framåt visar. Ättekulla är kommunens tätaste fornlämningsområde med såväl synliga gravhögar som dolda boplatser
24 juni.     13.00 Hjortshögs Allmänning. Sillafest. OBS TIDEN.
Samling vid Bårslövs kyrka kl. 12.30. Organiseras på samma sätt som 2023. Var och en tar med sig picknickkorg, stol samt om möjligt "campingbord". Berättar om gamla traditioner. Vid regn blir sillafesten i Vagnmuseet i Mörarp.
1 juli Tingvallaravinen i Åstorp
Tingvallaravinen är en rest från jordbävningar som skedde för 200 miljoner år sedan.
8 juli Jordbodalen
Här rinner Gåsebäcken som bidrar till en mycket vacker och värdefull naturmiljö mitt inne i Helsingborg. Längs ravinen finns branta partier där den sedimentära berggrunden kan beskådas. 
15 juli.      13.00 Flickorna Lundgren
Avfärd från Bårslövs kyrka. OBS TIDEN 13.00
Vi promenerar på skäret och fikar sedan på Flickorna Lundgren. Eftersom vi förbeställer bord är det viktigt att Ni meddelar Lasse om ni tänker följa med men åker direkt till Flickorna Lundgren.
22 juli Landborgspromenaden
Vi börjar promenaden från parkeringen norr om Pålsjö slott. Vi vandrar sedan norrut förbi bl.a. Thalassa och informerar om höjdsträckningen Landborgen. OBS! Denna sträcka är inte speciellt backig.
29 juli                  Ramlösa Brunnspark
När vi parkerat bilarna samlas vi i "Ingrid Malmströms trädgård", vandrar runt och informerar om hälsokällan och och sommarlivet i Ramlösa.
5 augusti Larödsbaden. Korvgrillning
Kör Larödsvägen och sedan Serpentinvägen ner till havet. Vandringen börjar vid gamla Larödsbaden. Det blir en vandring med information om kusten ner mot Sofiero. Var och en tar med sig korv, bröd, senap, dricka och kaffe. Grillar och kol finns på platsen.
12 augusti Pålsjö skog
Ströv- och rekreationsområde i norra delen av Helsingborg. Den gamla bok- och ekskogen med ask, al, björk och avenbok har mycket höga natur- och friluftsvärden. På Pålsjöpaviljongen blir det kaffe och våfflor.
19 augusti Örby Ängar
Vi börjar från den södra parkeringen nedanför Sundsgården. Vi går sedan mot Rya tegelbruk och tegelbruksdammarna.
26 augusti Tallskogsleden
Start från parkeringen vid "engelska radhusen". Denna led går mellan Planteringen och Råå och erbjuder en rofylld vandring. Information om området där det förr fanns vidsträckta flygsandsfält och i slutet av 1800-talet planterades tall för att förhindra sandflykten.
2 september                                       Filborna skogspark
Filbornavägen/Drottninghögsvägen. Är ett natur- och parkområde i de östra delarna av Helsingborg som ger helt nya möjligheter till högst varierande naturupplevelser och goda möjligheter till rekreation, lek och friluftsliv. Ett stort antal promenadvägar och stigar gör det möjligt att röra sig runt i området under hela året och följa årstidernas växlingar med vårens första blommor, sommarens rika grönska och höstens färger i orange och rött.
16 september Välaskogen
Avfart efter Brandorama på Berga. En artrik bok- och ekskog med ask och al. Här finns Gul- och Vitsippa, Ängsfräken och djurarter som hermelin, grävling och skogsduva.
23 september Mörarp. Samling vid kyrkan i Mörarp.                                                                               Mörarp ligger där två gamla vägar möts och redan vid mitten av 1600-talet fanns där ett gästgiveri. Men samhället är äldre än så. Redan på 1100-talet fanns det en kyrka i Mörarp.
30 september Rååns dalgång 
Vi promenerar mot Raus. Efteråt blir det korvgrillning. Var och en tar med sig korv, bröd, senap, dricka och kaffe. Grillar och kol finns på plats.
7 oktober  Duvestubbe gård      
Vi avslutar årets promenader med att hälsa på Tufve och Sissa vid  Duvestubbe gård. Vi fikar på Två Systrar till självkostnadspris.                                                                                                           


Lasse hälsar er varmt välkomna till de olika arrangemangen.

Vi hoppas på några trevliga timmar tillsammans.

Lars Roth tel 073 091 07 04

Sture Norén tel 070 795 05 66

Bengt Arne Stjernkvist tel 070 882 87 41